Utbildning Catering Guide

Att tänka på

För det första måste du se till att skolans mat- och snackslösningar uppfyller både elevers och personals behov. När man tillhandahåller mat till barn bör produkterna vara hälsosamma och tilltalande för unga människor.

Det är viktigt att tänka på: 

Varierat utbud av mat – luncher för studenter står i fokus, men det krävs också automater för att förse personal och studenter med dryck och snacks. En mängd färska, varma måltider bör tillhandahållas till lunch. 

Produkt kostander – Det är viktigt för cateringchefen att ta hänsyn till elevernas ålder och ekonomiska situation på skolan eller universitetet när de skräddarsyr en skräddarsydd cateringlösning`. 

Allergi och kostpreferenser - Oavsett om information visas tydligt på förpackningen, hur förpackningen hjälper till att skydda konsumenterna mot allergier och hur man tillgodoser alternativa preferenser som veganskt, religiösa eller kulturella preferenser är alla saker som skolor och cateringchefer måste tänka på när de väljer en leverantör. Den  

Bekvämlighet med mat som erbjuds - Skolorna måste överväga hur bekväma matlösningarna är. Till exempel är färdigförpackade, ät-varma-eller-kalla-måltider bekvämare som behöver tillagas i miljöer med begränsade tjänster. 

Att tänka på i skolan

Typ av skola – Om det är en grundskola eller gymnasieskola och hur detta kan påverka utbudet. 

Kostnad för enheterna – Om skolan vill köpa eller företagsleasa maskinerna, driftskostnader etc. 

Tillhandahålla cateringlösningar för personal – te, kaffe och snacks ska erbjudas gratis i personalrum och kontor. 

Enkel rengöring - Skolor måste tänka på hur lätt en maskin är att rengöra. Äldre maskiner med fler rörliga delar – eller de som saknar självrengörande förmåga är svårare att sanera och upprätthålla stränga hygienstandarder för studenter. 

Enkelt underhåll – Skolor bör överväga hur tillgängliga delar som finns för att reparera maskiner, om leverantörer erbjuder underhåll eller teknisk support. 

Att tänka på när det gäller miljö/inställning

Bedöm det tillgängliga utrymmet i skolan. När du väljer var du ska placera dina FoodTech lösningar måste du hitta en balans mellan att vara distraherande och ta upp för mycket utrymme och att göra dem tillräckligt tillgängliga för att sälja.

  • Skolans webbplats kan granskas noggrant för att avgöra den bästa platsen för varuautomater som ska placeras för att maximera försäljningen. 
  • Olika typer av maskiner bör vara i olika inställningar. Till exempel bör en varuautomat med energi/sportdryck placeras i en sportbyggnad och kaffemaskiner bör placeras i personalrum. I större miljöer eller cafeterior kan en specialbyggd MicroMarket vara lämplig. 
  • När du tillhandahåller en cateringtjänst måste du diskutera med skolan om storleken på budgeten du måste arbeta inom. Detta kommer att variera beroende på om skolan är statligt finansierad eller privat, och hur mycket finansiering de får från regeringen och donationer från föräldrar eller alumner.  
  • Maskinerna kan fyllas på med färsk mat eftersom elever och personal inte är på språng och kommer att vara på plats varje dag. I matsalar ska lunchalternativen vara fräscha, hälsosamma, balanserade och varierade. 

Hälso- och säkerhetsaspekter

Några av de hälso- och säkerhetsproblem som måste åtgärdas är: 

Säker installation – se till att alla säkerhetsprocedurer följs under installationsperioden, ackreditering av hantverkare etc. 

Säker placering av livsmedelstekniska lösningar – Se till att de inte utgör en brandrisk, blockera brandutgångar, hindra utrymningsvägar. 

Livsmedelssäkerhet - Vilket skydd erbjuder leverantörerna mot att sälja föråldrade livsmedel? Vissa har skannings- och låssystem som övervakar sista förbrukningsdatum automatiskt. 

Hygien – Handdesinfektionsstationer och städutrustning i beredskap för rengöring av självbruksmaskiner. 

Hänsyn till hållbarhet

Hållbarhet håller snabbt på att bli en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till – lönsamhet är inte längre den enda faktorn som driver självhushållsinstallationer.

Några av de hållbarhetsalternativ som skolmåltidschefer måste överväga är: 

Energibesparande alternativ – Oavsett om det handlar om självavstängningar, lågenergilägen eller energieffektiva maskiner, måste skolbespisningschefer överväga funktioner som hjälper till att begränsa koldioxidavtrycket. 

Inkludera varuautomater med självbetjäning – särskilt moderna självbetjäningsautomater – kan hjälpa till att begränsa utsläppen. Moderna maskiner har fackkylning för att spara energi och leverera kylda produkter som är säkra och redo att konsumeras. 

Hållbar förpackning av varor inuti - Det är viktigt att cateringchefer överväger hur man kan minska avfallet, främja användningen av biologiskt nedbrytbara förpackningar och återvinningsbara bestick och minska koldioxidutsläppen. Välrenommerade leverantörer prioriterar grön verksamhet och erbjuder många miljöfunktioner som ingår i deras skräddarsydda lösningar som standard. 

Viktiga produkter

Det är viktigt för skolor att fundera på vilka lösningar som kan placeras för att locka mest intresse och driva försäljning. 

 

Till exempel kan varuautomater som innehåller kalla drycker eller snacks finnas tillgängliga för elever och personal för att öka energinivåerna, men dessa bör begränsas till specifika områden i skolan, t.ex. idrottsbyggnader och fritidsområden.  

Varuautomater bör ha traditionella kontantalternativ samt kontaktlösa betalningar eftersom många studenter kanske inte har ett kort att betala med. Betalningsalternativ kan också behöva tillgodose en skolas förbetalda tokensystem där föräldrar fyller på ett konto och eleverna spenderar det på plats. 

Kompletterande kaffemaskiner i kontorsstil skulle vara lämpliga för personalrummen, vilket skulle förbättra engagemanget och produktiviteten hos lärare och annan personal i skolan. Kaffemaskiner bör inte finnas tillgängliga för elever under 16 år. 

MicroMarkets bör användas i en kaféliknande layout, med en mängd olika hälsosamma produktval. Detta är en modern lösning som är den perfekta balansen mellan en matsal och en varuautomat, vilket gör att eleverna kan ta för sig av drycker och snacks och sömlöst betala. En mikromarknad bör dock fortfarande vara bemannad under undervisningstid för att ge studenterna möjlighet att betala kontant.  

Gratis vattenautomater bör placeras regelbundet och finnas tillgängliga för att hålla elevernas vätskebalans, särskilt nära idrottsområden.  

Selecta erbjuder ett brett utbud av kaffemaskiner, varuautomater, smarta kylskåp, mikromarknader och vattenmaskiner, som är idealiska för att serva elever och personal i skolmiljö. En guide till Selectas automater hittar du här. 

Vanliga frågor (FAQ)

Finns det några restriktioner för vilka livsmedel som är tillåtna i skolorna?

Regeringen har restriktioner för hur många livsmedel med hög fett-, socker- och salthalt som får serveras i skolorna. Skolorna bör servera högst två portioner friterad mat varje vecka och högst två portioner som innehåller bakverk varje vecka. Skolorna får inte tillhandahålla ytterligare saltpåsar efter att de har tillagats och eventuella kryddor måste begränsas till påsar eller portioner på högst 10 gram.

Vilka är rekommendationerna för mat i skolorna?

Skolmatsnormerna ser till att skollunchen alltid innehåller en portion frukt och grönsaker, stärkelserik mat och mejeriprodukter varje dag. En portion kött/fågel måste ingå 3 eller fler dagar i veckan och fet fisk en eller flera gånger var 3:e vecka.

Dessa standarder säkerställer att skollunchen alltid innehåller:
- En eller flera portioner frukt och grönsaker varje dag
- En eller flera portioner stärkelserik mat, t.ex. bröd eller pasta varje dag
- En portion mat som innehåller mjölk eller mejeriprodukter varje dag
- En portion kött eller fågel 3 eller fler dagar i veckan
- Fet fisk en eller flera gånger var 3:e vecka