1. Startsida
  2. Hållbarhet
  3. Hållbarhet i samhället
  4. Vägen in
  5. Vägen in - våra medarbetare

Möt våra nya medarbetare i personliga intervjuer

Ingenjörer från Syrien och Bangladesh, en matematiker och en tekniker från Syrien med alldeles egna historier och fantastisk erfarenhet som genom vårt inkluderingsprojekt Vägen in har fått en fot in i arbetslivet. 

Läs om deras livsöden och framtidsdrömmar här nedan.

Möt våra nya medarbetare från praktik till anställning

Tawhidul Alam - Projektingenjör från Bangladesh

Vid kusten i Bangladesh ligger landets näst största stad. Den livliga hamnstaden Chittagong med femton miljoner invånare. Därifrån kommer Tawhidul Alam.
Senare i livet flyttade han till huvudstaden Dhaka för fyra års studier i elektroteknik på universitetet.

I Dhaka jobbade Tawhidul under en tid som projektingenjör på Ar-Raffi Associates. Ett företag som säljer och installerar telekommunikation och är distributör för Hewlett Packard.

Till Sverige och Blekinge Tekniska Högskola kom han för ”masterstudier” i elektroteknik med inriktning på telekommunikation. Några år senare började Tawhidul nya masterstudier i Halmstad. Denna gång i mikroteknik.

”Jag gillar båda teknikområdena och tycker att de går att kombinera. Men det jag lärde mig i Karlskrona är det som jag lättast kan använda mig av i praktiken”

Hemma är nu i Flemingsberg där han bor tillsammans med fru och två små barn på två och sex år. Tawhidul saknar inte så mycket från hemlandet. Jag har syskon där, men vi har regelbunden kontakt. Ofta genom Skype. I Sverige har jag flera kompisar från Bangladesh och tillsammans har vi en community som umgås, har hemspråksundervisning för barnen och gör annat tillsammans, berättar han.

Tawhidul tycker att det är stor skillnad på hur vi arbetar i Sverige.

”I Bangladesh är det mycket mer hierarki, med många chefer som ska säga sitt”.

I Sverige hjälper man varandra mer och det är inte så många som ska tycka och bestämma, menar han. Tawhidul har arbetat på svenska McDonalds under tre och ett halvt år och då varit arbetsledare för sex personer. Men han vill nu närma sig det område han är utbildad för.

Praktiken på Selectas R&D avdelning, Research & Development, tycker han ger arbetslivserfarenhet och en möjlighet att utvecklas.

”Jag har fått egna projekt till exempel att utveckla mjukvaran i betalsystemen och att hitta sätt att förebygga problem i olika kaffemaskiner”.

Han trivs väldigt bra på avdelningen och menar att de är som en stor familj där det är lätt att få stöd och hjälp när han behöver det.

”Jag har också blivit inspirerad av mina kollegor att vilja försöka jobba som projektledare inom ett teknikområde”.

Ett spännande område som kommer starkt är pushteknik som gör att man till exempel kan uppdatera varuautomaterna från distans. Det skulle jag vilja utveckla mig vidare inom, berättar Tawhidul.

Möt våra nya medarbetare från praktik till anställning

Roula Oubied - Matematiker med rötter i Syrien

Från en liten by utanför två-miljonersstaden Homs i Syrien kommer Roula Oubied. Hon har studerat matematik och 2009 flyttade hon till Damaskus där hon arbetade på en fackförening för ingenjörer.

Familjen har hon kvar. Bland annat har hon en syster i Aleppo som just nu utsätts för svåra bombningar.

”Jag ringer min syster varje dag och vet att de har det mycket svårt. Det saknas både vatten och mat”

I Sverige har Roula bott i ett och ett halvt år. Hon bor ensam i Märsta och saknar lite av det sociala livet från Syrien. Det är svårt när man inte helt behärskar språket anser hon och hon har märkt att i Sverige så jobbar man mer och umgås mindre.

”I Syrien slutar du ofta ungefär klockan tre och då går man hem och äter lunch och träffar familj och vänner”

Roula saknar familjen och sina vänner. Men också vädret. Hon tycker att det är kallt i Sverige. Hennes framtidsdrömmar handlar mycket om att hitta ett jobb. Gärna på en HR-avdelning, precis som den hon nu praktiserar på. Hon berättar att hon fått ut mycket på sin praktik. Inte minst genom att hon lär sig hur svenskarna jobbar. Dessutom hoppas hon få träna lite mer på svenskan.

”HR-arbetet är rätt mycket ett ensamjobb, så det är mest på lunchen jag får chansen att öva”.

På fritiden brukar Roula träffa andra vänner från Syrien som bor i Märsta. Vi promenerar ofta ner till Märsta Centrum, berättar hon.

Möt våra nya medarbetare från praktik till anställning

Raed Ghibeh - Tekniker från Syrien

Efter en lång och besvärlig resa tog sig Raed Ghibeh till slut till Sverige och Göteborg via Danmark. Med sig på resan hade han sin bror. Däremot blev mamma och pappa kvar i Damaskus, Syriens huvudstad.

Färden till Sverige tog över en månad och Raed lämnade familjen och ett jobb som larmtekniker. Han har också studerat ekonomi i ett år på universitetet.

Raed berättar, som många andra som kommer hit, att nyckeln till det svenska samhället är att behärska språket.

”Det är därför det är så nyttigt att man genom praktiken får möjlighet att praktisera svenskan med hjälp av mentorer och arbetskamrater”.

Han berättar också att praktiken är ett ypperligt tillfälle att träffa kunder, lära sig hur samhället fungerar och hur det svenska företagssystemet fungerar.

”Jag praktiserar inom två olika områden. Dels som servicekonsulent då jag är ute och servar kaffemaskiner på företag. Dels är jag servicetekniker vilket betyder att man rycker ut akut när någon maskin gått sönder”.

Det är ungefär samma jobb, berättar han. Skillnaden är att som konsulent åker du på ett planerat schema och servar 13-15 maskiner varje dag. Som tekniker vet du inte i förväg vad som ska hända. Det kan handla om att byta en motor eller felsöka.

”Min mentor brukar visa hur det går till. Sedan får jag chansen att utföra åtgärden och då kontrollerar min mentor att jag gör rätt”.

Möt våra nya medarbetare från praktik till anställning

Ehssan Azzam - Eltekniker och Teleingenjör, Syrien

Ehssan Azzam är eltekniker och teleingenjör från storstaden Damaskus i Syrien. Till Sverige kom han för två år sedan. Nu bor han och hans familj i Södertälje Centrum. Familjen består av fru och tre barn. Två pojkar som är arton och tio samt en dotter på fyra år.

I Syrien arbetade Ehssan som eltekniker på flera stora företag, till exempel Volvo, Ericsson, Siemens och Huawei. Det arbetet tog honom också fyra gånger till Sverige för att gå olika vidareutbildningar och kurser för Ericsson.

”Jag har tagit sju certifikat som eltekniker och tekniker genom Ericssons utbildningar”.

Ehssan har nyligen även gått en SFI kurs för hantverkare på Stockholms Tekniska Institut.

”Jag har också hunnit med att skaffa mig ett svenskt körkort”, berättar han stolt.

Eftersom Ehssan har varit i Sverige flera gånger tidigare genom sitt jobb, visste han redan en hel del om hur det svenska samhället fungerar. Vilket underlättat för både honom och hans familj att acklimatisera sig.

Han saknar framförallt släktingarna i Syrien, men även sina kollegor och jobbet som han arbetade med under tjugo år.

”Drömmen nu är att kanske vidareutbilda mig, men framförallt att få ett jobb. Helst som elektriker. Men att få arbeta är det viktigaste. Ingen tycker om att vara arbetslös”.

Det är genom jobbet man får sociala kontakter och får en möjlighet att delta i samhället. Att få arbetsträning genom praktik och en chans att komma in på arbetsmarknaden tycker Ehssan är viktigt.

”Man vill ju jobba, inte leva på socialbidrag”

Ehssan uppskattar praktiken och att den ger en bred utbildning kring de många olika kaffemaskinerna och varuautomaterna och allt runt omkring.

”Mentorerna har varit jättebra. Snälla och bra på att lära ut”.

Vi försöker att alltid prata svenska även när jag jobbar med någon som kan arabiska berättar han. Det är ju bara genom att tala språket man lär sig. Jobbet med att serva automaterna på perrongerna innebär att man möter mycket folk men det gäller bara att respektera människor i alla lägen.