Testa vår teambildande kaffeprovning

  1. Startsida
  2. Kunskap
  3. Kaffekunskap
  4. Selectas teambildande kaffeprovning

Tips på en rolig teambuilding aktivitet!

Samarbete är nyckeln till framgång. Bjud in till kulturbyggande aktiviteter på jobbet. Genom att skapa sammanhang som uppmuntrar till samtal och umgänge uppstår en gemensam kultur som bidrar till starkare band mellan medarbetare. Som i sin tur ökar samarbetsförmågan. Varför inte testa en alldeles ny och rolig aktivitet med dina arbetskamrater? Som du dessutom ordnar lätt själv, och som garanterat kommer att bli uppskattat (och kanske efterapat!). Ordna en teambuildande kaffeprovning med några enkla hjälpmedel.

Selectas kaffeskola ger dig mer kunskap om kaffe

Hur man går tillväga!

Du behöver:
3 olika sorters kaffe (exempelvis ljusrostat, mellanrostat och mörkrostat eller kaffe från 3 olika kontinenter. Exempelvis Asien, Afrika och Sydamerika)
3 presskannor
3 glas per deltagare
Papper och penna för att anteckna

Hur går man då tillväga?
Köp 3 spännande kaffesorter.
Köp 3 stycken presskannor (eller be kollegorna ta med sina egna hemifrån).
Blanda enligt principen 60 gram malet kaffe per liter 92-96 gradigt vatten (beroende på storlek på presskanna så skiljer det sig. Till en normalstor 8 koppar kanna så mäter du upp 56 gram kaffe (7 gram per kopp)
Låt dra i 4 minuter innan du pressar ned handtaget.
Fördela det färdigbryggda kaffet i deltagarnas koppar eller glas.

Arom

Steg 1 | Hur känns aromen i näsan?

När man bedömer kaffe i sin enklaste form så börjar man med att dofta (arom). Hur känns aromen i näsan? Luktar det gott? Luktar det sött? Hittar ni någon frukt eller något bär? Lukta och tänk efter. Notera ned vad ni hittar.

Smak

Steg 2 | Smakar det som det doftade?

Nu är det dags att smaka. Smakar det som det doftade? Vad skiljer? Hur känns kaffet i munnen? Är det gott? Starkt? Sött? Finns det frukt eller bär i smaken? Beroende på var kaffet växt så kommer det att smaka väldigt olika. Vanliga smaker i kaffe är just bär eller frukt, samt nötighet och mörk choklad (men inte alla i samma kaffe). Hittar ni någon av dessa? Notera era upplevelser på pappret.

Visste ni förresten att kaffe innehåller 800-1200 olika smak- och aromämnen medan vin innehåller ca 400?

Rostning

Steg 3 | Vad är godast?

I steg 3 kan man diskutera rostningsgader. Ju mörkare kaffet är rostat, desto fler toner av just märka toner hittar man. I sin ytterlighet så kan man hitta riktigt brända toner.

Vad är godast? Att känna smaken av sol och jord, eller av rostningen. Smaken skiljer sig så klart, men det kan vara intressant att diskutera vad ni egentligen tycker om.

Rostning

Steg 4 | Vad gillade ni bäst?

Dags att göra en totalbedömning av det ni provat. Vad gillade ni bäst?

 

Klart! Svårare en så behöver till exempel en fredagsfika inte vara! Och på köpet har ni antagligen lärt känna varandra lite bättre.

 

All lycka till!

Vi har mer att bjuda på!

Hör av dig till oss