Selectas kaffeskola | Del 4 handlar om te

I Sverige ökar populariteten av te och är ett gott alternativ för de som inte dricker kaffe. Vår smakexpert bjuder på kunskap om allt från handplockade teblad till rykande tekopp.

  1. Startsida
  2. Kunskap
  3. Kaffekunskap
  4. Selectas kaffeskola
  5. Del 4 | Selectas teskola - two leafs and a bud
Lär dig mer om hur te framställs

Lär dig mer om te

Vår fjärde del av Selectas Kaffeskola handlar inte om kaffe utan istället om te. Här kan du lära dig mer om te och hur det framställs och vilka hälsofördelar det finns med att ta en kopp te.
I Sverige talas det ofta om att vi dricker fyra olika tesorter. Vilken är den femte undrar du?

Vår smakexpert Andreas Staedler berättar om de olika tesorterna och bjuder på massor av mer kunskap och tar dig med på en resa från handplockade teblad ända till den rykande tekoppen.

Te | Two leafs and a bud

Finaste smaken sitter i yttre bladen

När du odlar te börjar du med en stickling som växer upp till en buske. Till skillnad mot kaffeträdet som skördas en, i vissa fall två, gånger per år så skördas tebusken året om. 

- I och med att man bara plockar det som kallas ”two leafs and a bud”, själva knoppen med två tillhörande bladen längst ut på varje gren, kan busken skördas året om, dock ej på vintern, eftersom att det snart växer ut nya blad som kan skördas, förklarar Selectas smakexpert Andreas Staedler.

Det är i de yttre bladen som den finaste smaken sitter. Plockar du bladen längre in mot stammen är bladen hårdare vilket ger ett beskare te. Samma sak gäller för många växter.

- För att göra ett riktigt roligt smaktest kan du testa att köpa en myntaplanta och knipsa av ett av de yttre, mindre bladen och ett av de inre, lite större bladen och jämföra smaken. Det inre bladet har aningen grövre och bittrare smak precis så fungerar tebuskens blad och smak, förklarar Andreas.

Teplockare på teodling

150 000 teblad skördas om dagen

En teplockare skördar i snitt 30–35 kilo teblad per dag, det blir runt 150 000 teblad. Det ger ungefär åtta kilo färdigt te där ett kilo färdigtorkat te innehåller hela 22 000 teblad. 

- Om en stor del av världens kaffe produceras av småbönder och plantageägare så är det de stora företagen som Twinings och Unilever som äger teplantagen. Det produceras allra mest te i Indien, Sri Lanka, Kenya, Japan och Kina men även i USA, södra England och Georgien.
- Man odlar också en del te i Sydamerika eftersom teet, till skillnad från kaffet, inte kräver så specifika odlingsförhållanden utan trivs bra i varmt och fuktigt klimat
, berättar Andreas.

Teets växtplats påverkar smaken på teet

Växtplatsen påverkar smaken

På samma sätt som för kaffet så påverkar omständigheter som höjd över havet, temperatur, jordmån och sol hur tebladen kommer att smaka. 

- För att tebladens eteriska oljor ska utvecklas på bästa sätt krävs solljus. Men tebuskarna behöver även en del skugga för att utveckla en fin smak. Därför planteras ibland träd bland tebuskarna på plantagen.
Precis som kaffebären utvecklar tebladen en finare smak om den odlas på lite högre höjd där klimatet är något kallare och utvecklingen går långsammare.

 

Hur påverkar växtplatsen kaffets smak? Läs mer här.

Behandlingen av teet avgör vilken tesort det blir

Det finns tre grundteer; svart te, grönt te och Oolong. Däremot är det fyra olika sorters te som vi vanligtvis dricker i Sverige: svart te, Oolong, grönt te och vitt te. De olika tesorterna har olika framställningssätt som gör att de blir just sin unika tesort.

Svart te blir det när man efter skörd hackar eller maler tebladen så att saften i bladen kommer i kontakt med syret i luften vilket gör att bladen oxiderar och till slut antar en svart färg.

Oolong har bara tillåtits att till viss del oxidera vilket gör Oolong till en blandning av svart och grönt te. Beroende på hur länge bladen tillåts oxidera får Oolong olika karaktär.

Grönt te hettas upp direkt efter plockningen och torkar sedan. I produktionen av grönt te sker ingen oxidering. 

Vitt te är tekniskt sett ett grönt te men hettas inte upp efter skörd utan torkas direkt. Tebladen plockas just när de yttersta bladen slagit ut, när de fortfarande har sitt vita fjun kvar. Vitt te plockas bara vid den första vårskörden.

När de olika tesorterna har genomgått den första processen torkas teet i stora ugnar i 150 grader i ungefär 15 minuter. Skall du göra ett smaksatt te så tillsätts efter torkningen ex kryddor, fruktolja, fruktskal, blommor eller andra smakessenser som ger just detta te sin specifika karaktär.

Andreas Staedler, smakexpert på Selecta

Från skörd av tebusken till färdig teprodukt tar det inte mer än 24 timmar.

Andreas Staedler, smakexpert på Selecta
Låt tepåsen ligga och dra i rätt tid för bästa tesmak

Rätt temperatur och extraktionstid

Om du vill få bästa möjliga smak på teet i din kopp gäller det att också ha koll på vilken temperatur vattnet ska ha som passar de olika sorterna. 

- Det är lite olika vattentemperaturer som gäller när du brygger ditt te. Vitt, grönt och Oolong-te får bäst smak när vattnet är mellan 75 och 80 grader varmt. Svart te däremot ska bryggas i kokande eller nästan kokande vatten, säger Andreas.

En tepåse innehåller normalt 2,5 gram te vilket passar perfekt till 250 ml vatten. Föredrar du vitt, grönt eller Oolong-te ska du låta tebladen dra i vattnet i två minuter medan svart te kan ligga i vattnet aningen längre, 3–5 minuter. Köper du tepåsar i affären visas det oftast på tepåsen vad rekommenderad tid är. 

Rooibos ett koffeinfritt alternativ av te

Rooibos – den femte tesorten

I Sverige dricker vi ibland rött te, eller Rooibos-te som det egentligen heter. I själva verket är Rooibos inte alls te som kommer från en tebuske utan en ärtväxt. 

- Rooibos brukar vi ibland lite felaktigt kalla den femte tesorten i Sverige. Ärtväxten kommer från Cederbergen i Sydafrika och har fått sitt namn från afikaan och betyder ”röd buske”.
Rött te eller Rooibos är koffeinfritt och är därför extra populärt kvällstid. Det går även under namnet ”fattigmanste”
, förklarar Andreas.

Te har positiva hälsoeffekter

Te har positiva hälsoeffekter

Te har blivit mer och mer populärt i Sverige och ett mycket gott alternativ för de som inte dricker kaffe. Att det dessutom har ett antal positiva hälsoeffekter kan också vara en bidragande orsak till dess popularitet.

- Te innehåller antioxidanter och forskning tyder på att det motverkar en rad sjukdomar, däribland hjärtattack och stroke. Dessutom innehåller te mindre koffein än kaffe vilket kan vara positivt för dem som reagerar på koffein, avslutar Andreas. 

Vill du veta och lära dig mer?

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!