Selectas kaffeskola Del 3

Vi berättar mer om vad du själv kan tänka på vid bryggning för att optimera kaffets smak. Rätt dosering och rätt kaffe beroende på vattnets kvalitet kan göra under för en god kopp kaffe!

  1. Startsida
  2. Kunskap
  3. Kaffekunskap
  4. Selectas kaffeskola
  5. Del 3 | Optimera kaffets smak
Presskanna för god kannbryggning av kaffe

Vi hjälper dig optimera kaffets smak

I våra tidigare delar av vår kaffeskola har vi berättat om att kaffet du dricker bland annat får sin alldeles unika karaktär och smak tack vare växtplatsen, torkningsmetoden och rostningen.

Men det finns också en hel del du själv kan påverka för att få en riktigt god kopp kaffe. I tredje delen av vår kaffeskola går vi igenom saker att tänka på när du brygger eller pressar ditt kaffe.

Andreas Staedler Coffee Master

Mycket som påverkar smakupplevelsen

I våra tidigare delar av kaffeskolan har vi fått lära oss att kaffets smak och karaktär påverkas redan utifrån vart kaffebönan växer och även hur rosterierna sedan väljer att blanda kaffebönor för att sätta sina egna, unika recept. Men det finns mer som gör att kaffet får sin smak när väl du dricker den ur koppen.

- Det finns många faktorer som påverkar vilken smak och karaktär kaffet får förutom typ av kaffeböna och vart kaffet ursprungligen är ifrån.
Temperaturen på vattnet, malningsgraden av kaffebönan, extraktionstiden, dvs tiden som kaffe och vatten blandas, och vilken bryggmetod man använder.
Alla delar är lika viktiga om du vill få till en riktig bra kopp kaffe,
förklarar Andreas Staedler, Selectas smakexpert.

Vattnets hårdhet påverkar kaffets smak

Vattnet kan göra skillnad

En kopp kaffe består av 98,8 procent vatten. Därför är det extra viktigt att man anpassar kaffesorten och rostningen efter vattnets hårdhet.
I stora delar av Skåne och på Gotland och Öland är vattnet hårt. Det innebär att en mörkrostad kaffesort är att föredra eftersom den mörka rostningen gör det enklare för det hårda vattnet att rinna igenom kaffet och samtidigt få med sig mycket smak.
I Stockholm och Uppsala är vattnet medelhårt medan du hittar mjukt vatten i städerna Malmö, Helsingborg och Göteborg bland andra.

- Ett hårt vatten behöver du hjälpa lite på traven för att det ska kunna rinna igenom kaffet på ett bra sätt. Väljer du ett mörkrostat kaffe så får vattnet lättare att ta sig igenom kaffet. En ljus rostning däremot passar mycket bättre för områden som har mjukt vatten. Då hinner vattnet ta smak att kaffet eftersom det rinner något långsammare. Att veta hur vattnet är där du bor är alltid bra om du vill optimera kaffesmaken, förklarar Andreas.

För att få ut optimal smak från kaffet utan att bränna det ska dessutom vattnet hålla en temperatur på mellan 92 och 96 grader. Så om du gör kaffe i en presskanna och använder en vattenkokare så ska du inte låta vattnet koka upp då det nått 100 grader. 

Dosera rätt när du brygger kaffe

Dosera kaffet rätt

När du valt ett kaffe som faller dig i smaken och anpassat det efter vattnet där du bor då gäller det att dosera rätt mängd kaffe till andel vatten.

- Doseringen beror på vilken bryggd man har. Till en espresso använder man 7–9 gram kaffe för att få en god espresso på 30–40 ml vatten. I en pressokanna använder man 60 gram kaffe per liter vatten. Det doseringsmåttet går även att använda i kaffebryggaren där hemma, förklarar Andreas.

- Den där extra skopan med kaffe som många tar när de brygger gör inte att kaffet blir starkare utan gör snarare att kaffet får en beskare smak istället. Om man upplever att det kaffe man dricker smakar svagare än vad man vill, kan det istället vara bättre att byta kaffesort eller kaffemärke för att optimera smaken.

Kaffe ur kaffemaskin med crema

Kaffets malningsgrad och extraktionstid

Malningsgraden, dvs hur grovt eller fint kaffet är malet, är helt avgörande för rinntiden. 

- Vilken malningsgrad du ska välja beror helt på om du vill ha en espresso, bryggkaffe eller om du ska göra ditt kaffe i en pressokanna. Espressomalningen är väldigt fint malet kaffe vilket gör att det tar längre tid för vattnet att pressas igenom kaffet. I en presskanna har du normalt sett grövre malning medan bryggkaffe ligger någonstans däremellan.
Ju bättre kaffekvarn du har desto jämnare blir malningen av kaffebönorna.

När du brygger en espresso pressas vattnet igenom kaffet till skillnad mot en bryggare där vattnet sakta rinner igenom kaffet och därigenom får sin smak.

- När kaffe bryggs under tryck, det vill säga pressas igenom kaffebryggaren/kaffemaskinen, så bildas en ljus hinna på kaffet, en s.k. crema, av cellulosa och protein som finns naturligt i kaffet. Den försvinner efter ett par minuter om du låter kaffekoppen stå. När vattnet pressas med 79 bars tryck, istället för att rinna, igenom kaffet förstärks också smakerna, säger Andreas.

En optimal rinntid, dvs tiden det tar för vattnet att rinna igenom, för ett kaffe i en kaffemaskin är mellan 18 och 23 sekunder.
Gör du en espresso ska vattnet pressas igenom kaffet under 20–30 sekunder.  

Förvara kaffet rätt för en god kopp kaffe

Förvara ditt kaffe på rätt sätt

Kaffe är en färskvara och för att behålla smaken i kaffet är det också viktigt hur du förvarar ditt kaffe.

- Bästa sättet att förvara kaffe på är att behålla det i originalförpackningen och inte hälla över det i någon burk eller behållare. Förvara gärna kaffet mörkt och svalt men det bästa är att förbruka upp kaffet snabbt så det behåller smaken, avslutar Andreas.

Genom att ha koll på hur vattnet är där du bor och anpassa kaffesorten och rostningen efter det kommer du snart att hitta ett kaffe som faller dig i smaken. Tänk på malningsgrad, vattnets temperatur och dosering när du brygger eller pressar ditt kaffe så kommer du att kunna bjuda dig själv, dina kunder och kollegor på fenomenalt gott kaffe.

Vill du ha riktigt gott kaffe på jobbet?

Be om offert

Är du intresserad av Selectas tjänster? Fylli det här enkla formuläret, så blir du inom kort kontaktad av oss, eller skicka ett email till nykund@se.selecta.com, eller ring oss på 0770-858585.

Ärende

Genom att skicka detta formulär, accepterar jag Selectas Privacy Policy

Här kan du kontakta oss