Del 2 | Varför smakar kaffet som det gör?

I vår andra del av kaffeskolan berättar vi mer om hur olika saker kan påverka kaffets smak redan från odling och hela vägen till rosterierna.

  1. Startsida
  2. Kunskap
  3. Kaffekunskap
  4. Selectas kaffeskola
  5. Del 2 | Varför smakar kaffet som det gör?
Handplockade kaffebär

Med nästan 1 200 smakaromer kan man säga att smaken varierar

Nästan 100 procent av allt kaffe som produceras i världen idag är antingen av sorten Arabica eller Robusta. Men vad skiljer kaffesorterna åt och hur påverkas smaken av platsen bären odlas på? Vi reder ut smakbegreppen och berättar mer om vad du kan förvänta dig när du exempelvis köper ett etiopiskt kaffe gjort på Arabicabönor!

Att urskilja om du druckit ett kaffe gjort på Robusta-bönor eller Arabica-bönor är inte särskilt svårt, smakskillnaderna är tydliga. Men det finns också 800 – 1 200 möjliga smakaromer i kaffe vilket ger en stor smakvariation mellan olika kaffesorter även om kaffet kommer från samma sorts kaffebär.

Andreas Staedler, smakexpert Selecta

Arabica är den vanligaste sorten i vårt svenska bryggkaffe och står för en majoritet av världsproduktionen. Arabicabönan har 60 procent mer fetter och nästan dubbelt så mycket socker som Robusta vilket ger en hög syra och en grundsötma som vi generellt tycker om.

Andreas Staedler, smakexpert Selecta
Plantage kaffeodling

Kaffebönorna odlas på olika höjd

Både växtplats och smak skiljer de båda kaffesorterna åt. Arabicaträdet, till att börja med, trivs allra bäst i bergiga landskap på 600–2 200 meter över havet.

- Man brukar odla Arabica på ca 1200 meter över havet men ju högre upp desto finare anses kaffet vara. Anledningen är att bönan tar längre tid på sig att utvecklas på högre höjd, vilket ger större komplexitet, förklarar Andreas.

Robusta-träden däremot odlas med fördel på lägre nivå, från 0 till 600 meter över havet. Robusta-sorten passar jättebra till espressokaffe eftersom den ger kaffet en bättre crema. Crema är den ljusare, lite skummiga, delen på kaffet som bildas när oljorna i espressokaffet sätts under tryck.

Med sitt platta landskap är Vietnam den största producenten på Robusta. Sorten är tålig, ger högre skörd men är inte lika populär och eftertraktad som Arabica. Arabica är mer svårodlat vilket ger mindre skörd. Det gör att Arabicabönan är dyrare än Robusta.

Koppning och kaffeprovning med Andreas Staedler av kaffe

Smakskillnader beroende på kaffeböna

Men hur skiljer sig då smaken åt mellan de två olika kaffebönorna? 

- Robusta är hårdare i smaken, nästan sträv.
Kaffe gjort på dessa bönor har ofta toner av nötter och choklad och har nästan ingen syra alls.
Dessutom finns en naturlig bitterhet i det kaffet eftersom koffeinhalten är dubbelt så hög, 2 - 3 procent, jämfört med Arabicans 1,5 procent
, förklarar Andreas.

Kaffeböna i handen

Växtplatsen påverkar kaffesmaken

Kaffe har totalt 800–1200 olika smakaromer och det är en rad olika förutsättningar som påverkar hur vi upplever kaffesmaken. Fermenteringen, dvs jäsningen, vilken tidpunkt kaffet skördats och torkats påverkar givetvis smaken (läs del 1 i vår kaffeskola om våta och torra metoden) liksom rosteriernas unika rostningsrecept.

- En stor del av kaffets unika smak utvecklas på växtplatsen. Jordmånen påverkar smaken, liksom på vilken höjd över havet bären odlas och hur mycket regn och sol bären utsätts för under mognadsprocessen, säger Andreas.

Doft och smak är olika på olika kaffesorter

Vilket land smakar vad?

Kan man se några generella drag i vad kaffe från ett specifikt land smakar?

- Generellt brukar vi säga att kaffe från Etiopien har tydlig smak av citrus och ibland tropiska bär. Kenyanskt kaffe har ofta smak av svartvinbär och Colombia förknippas med röda äpplen.
Hittar du ett kaffe från Nicaragua kan du vänta dig ett kryddigt kaffe med smak av choklad och tobak medan vietnamesiska kaffesorter ofta har tydliga toner av nötter och nougat.
Skulle du ta en kaffeplanta från Etiopien och plantera den i Panama så skulle smaken bli helt annorlunda, 
berättar Andreas.

Det finns många olika faktorer som påverkar hur kaffet smakar, från landet kaffeträdet planteras i till rosteriernas egna recept.

Vilken smak föredrar du i ditt favoritkaffe?

Vill du veta mer om kaffe? Vi bokar gärna in en kaffeprovning hos er.

Kontakta oss

Välj det ämne som passar ditt ärende bäst. Fyll sedan i formuläret så återkopplar vi inom kort. Du kan också mejla oss på: kundservice@se.selecta.com, eller ring oss på 0770-858585.

Ärende

Genom att skicka detta formulär, accepterar jag Selectas Privacy Policy

Här finns vi om du vill höra av dig!