Selectas kaffeskola Del 1

Läs om hur kaffets resa går från plantagen till din kaffekopp. Vår smakexpert berättar om hur kaffebäret handplockas från kaffeträden och sedan förädlas för att smaka gott i din kopp.

  1. Startsida
  2. Kunskap
  3. Lär dig mer av oss
  4. Selectas kaffeskola
  5. Del 1 | Från plantage till kaffekopp
Kaffebär växer på buskar

Visste du att nästan allt kaffe du dricker har plockats för hand?

Eller att priset på kaffe styrs av börserna i London och New York? Selectas smakexpert Andreas Staedler förklarar bönornas spännande väg från plantagen till våra kaffekoppar.

Vi dricker i snitt mer än tre koppar kaffe per person och dag i Sverige. Bara Finland överträffar den siffran.
Men hur kommer den så omtyckta kaffebönan till våra kaffekoppar?

Låt oss beskriva hur resan från kaffeplantagen i de stora kaffedistrikten Asien, Afrika och Sydamerika till våra svenska hem och arbetsplatser går till.

Kaffebären plockas för hand

Odling & plockning

Kaffe odlas mellan Kräftans och Stenbockens vändkrets där klimatet är jämnt och varmt. Robusta odlas från 0 meter över havet medan Arabica, som är det vanligaste kaffebäret, trivs bäst från 500 och ända upp till drygt 2 000 meter över havet. Jorden ska vara rik på lera, välfuktad och väldränerad och trädet beskärs till storleken av en buske för att enklare kunna plocka kaffebären för hand.

Kaffebären handplockas oftast en gång, men ibland två gånger, om året när bären mognat och blivit röda. Brasilien är det enda landet där man i vissa fall maskinplockar bären.

När de mogna bären plockats från träden börjar processen att göra bäret till en kaffeböna direkt, antingen genom den så kallade våta metoden eller den torra metoden. 

Andreas Staedler, smakexpert på Selecta

Allt börjar med att en planta sätts i jorden och börjar ge avkastning efter 3–5 år. Ett träd, där bären kan plockas av en till två gånger på ett år, ger runt ett halvt kilo färdigproducerat rostat kaffe per år.

Andreas Staedler, smakexpert Selecta
Kaffebär genomgår den våta metoden

Den våta metoden

När de mogna kaffebären plockats från träden börjar processen att göra bäret till en kaffeböna direkt. Beroende på kaffeplantage och förutsättningar väljer man antingen mellan den våta eller den torra metoden att ta fram kaffebönan med. 

- I den våta metoden avlägsnas skalet och fruktköttet från bönorna. Bönorna fermenteras i vatten i 10–24 timmar medan skalet och fruktköttet komposteras och används som jordförbättring och gödsling av träden. I bönornas jäsningsprocess försvinner resterna av fruktkött och hinnor och syran blir högre i kaffet. Sen tar man upp bönorna och torkar dem i solen i 2–3 veckor, beskriver Andreas.

Den torra metoden

Den torra metoden, som främst används i länder med mindre naturlig tillgång till färskt vatten, innebär att man torkar hela bäret, med skal och bönor, i solen i upp till 2 veckor. När hela bäret torkat knackar man bort fruktköttet och skalet och frigör bönorna. Kaffebönor som framställs genom den torra metoden får ofta en sötare smakkaraktär.

Allt kaffe smakas av direkt på plats

För att säkerställa att bönorna håller önskad smak och kvalitet görs smaktester på plats i produktionslandet.

- Efter torkningen graderas bönorna efter storlek och densitet. De rostas ljust och provsmakas för att karaktären ska bedömas. Med ljus rostning känner man enklare hur kaffet tagit smak av sol, jord och växtplats. När man har provsmakat och bestämt kaffets karaktär säljs bönorna direkt till olika kafferosterier eller på olika kaffebörser till inköpare över hela världen, förklarar Andreas.

 

Kaffeblandningar & rostning

Kaffebönorna säljs till hela världen där rosterier som Starbucks, Lavazza och Pelican Rouge blandar olika bönor från olika plantage och delar av världen och skapar den specifika smak de vill ha. Sedan rostas kaffet.

- Själva rostningen är en väldigt noggrann process med exakt antal sekunders rostning och precisa gradantal för att få fram önskad smak. Temperaturen brukar ligga mellan 190–220 grader och vanligt bryggkaffe rostas i regel i 5–10 minuter. Espresso rostas i 14–20 minuter i något lägre temperatur för att bli mörkare och sötare. Ju längre bönorna rostas desto mer syra försvinner och mer smak av rostat kaffe kommer fram, avslutar Andreas.

Det är under rostningsprocessen som rosterierna bestämmer om kaffebönorna ska bli espresso eller vanligt kaffe. Sedan paketeras kaffet antingen som espressobönor, hela kaffebönor för malning eller färdigmalt kaffe i förpackningar och säljer till konsumenter över hela världen. 

Vill du ha kaffe på jobbet från oss?

Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort!

Vänligen...

Angående

Här finns våra kontaktuppgifter

  • Telefon

    0770-85 85 85

    Måndag - fredag 08.00 - 16.00
    Lördag - söndag Stängt

     

  • E-post

    Skicka oss ett mail

    Vi återkopplar till dig så snart vi kan under kontorstid.

     

  • Felanmälan

    Rapportera ditt fel

    Om något blir tokigt så hör av dig till oss. Vi besvarar ditt ärende under kontorstid.