Tips för en riktigt god kopp kaffe

 

Här bjuder vi på några tips på vägen om du väljer att brygga kaffet själv.

Det börjar med vattnet

Det börjar med vattnet

Att brygga en kopp kaffe är som ett konstverk. Det kan ta kort eller lång tid och smaken delar oss i olika läger.

Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Mjukt vatten är bättre än hårt.
Mjukt vatten rinner långsamt genom kaffet och drar ut fler aromämnen.
Har du hårt vatten kan du kompensera detta med en större mängd kaffe eller ett mörkrostat kaffe.

Wikipedia

Vattenhårdhet mäts enligt °dH-skalan (Grad deutscher Härte) och grovt räknat kan man säga att (med undantag för Malmö, Lund och Helsingborg som får sitt vatten från den drygt 80 kilometer långa dricksvattentunneln Bolmentunneln) Uppsalaslätten, Öland, Gotland och större delen av Skåne p.g.a. sin kalkrika berggrund har hårt vatten (10-20 °dH). Övriga landet har i varierande skala mjukt (2-5 °dH) eller medelhårt (5-10 °dH) vatten.

Wikipedia
Kaffe är en färskvara

Kaffe är en färskvara

Kaffe är en färskvara.

Använd alltid kaffet så snart du kan då det redan inom några dagar efter öppnandet förlorar mycket av sin smak och arom.
Även en öppnad påse med hela bönor förlorar smak och arom inom en vecka eller två. Behåll därför all sorts kaffe i originalförpackningen och ställ den (gärna i kylen) i en lufttät burk med lock. Syret i luften bryter annars ner kaffets aromämnen. 

 

Dosering och bryggtid

Dosering och bryggtid

Dosera rätt. En liter vatten kräver cirka 12 strukna matskedar för att smaken ska komma bäst till sin rätt. 

Kontrollera bryggtid och vattentemperatur. En bra bryggare brygger på ca 5-6 min, tar det längre tid dras bitterämnen ur kaffet och smaken blir sämre.

För bästa smak bör vattentemperaturen vara 92°C-96°C, strax under kokpunkten. 
Rör om i kannan innan du serverar! Det kraftfullaste och mest smakfulla kaffet bryggs först och lägger sig i botten av kannan. 

Låt helst inte kaffet stå på värmning. Redan efter en halvtimme är kaffets smak och arom försämrad. 

 

Ta hand om din kaffebryggare

Ta hand om din kaffebryggare

Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren. Se till att detta töms så att inte nästa omgång kaffe blir dåligt.
Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.

  • Värm aldrig bryggt kaffe, då förstör bitterämnen smaken. Drick hellre svalt.
  • Se till att kaffebryggaren är rengjord.
  • Kalka av kaffebryggaren regelbundet.

Smaklig kopp kaffe!

Vill du ha en god lösning på jobbet? Vi hjälper dig att hitta rätt.

Be om offert

Är du intresserad av Selectas tjänster? Fylli det här enkla formuläret, så blir du inom kort kontaktad av oss, eller skicka ett email till nykund@se.selecta.com, eller ring oss på 0770-858585.

Ärende

Genom att skicka detta formulär, accepterar jag Selectas Privacy Policy

Hör av dig till oss