Tips för en riktigt god kopp kaffe
Här bjuder vi på några tips på vägen om du väljer att brygga kaffet själv.

Det börjar med vattnet
Att brygga en kopp kaffe är som ett konstverk. Det kan ta kort eller lång tid och smaken delar oss i olika läger.
Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Mjukt vatten är bättre än hårt.
Mjukt vatten rinner långsamt genom kaffet och drar ut fler aromämnen.
Har du hårt vatten kan du kompensera detta med en större mängd kaffe eller ett mörkrostat kaffe.

Kaffe är en färskvara
Kaffe är en färskvara.
Använd alltid kaffet så snart du kan då det redan inom några dagar efter öppnandet förlorar mycket av sin smak och arom.
Även en öppnad påse med hela bönor förlorar smak och arom inom en vecka eller två. Behåll därför all sorts kaffe i originalförpackningen och ställ den (gärna i kylen) i en lufttät burk med lock. Syret i luften bryter annars ner kaffets aromämnen.

Dosering och bryggtid
Dosera rätt. En liter vatten kräver cirka 12 strukna matskedar för att smaken ska komma bäst till sin rätt.
Kontrollera bryggtid och vattentemperatur. En bra bryggare brygger på ca 5-6 min, tar det längre tid dras bitterämnen ur kaffet och smaken blir sämre.
För bästa smak bör vattentemperaturen vara 92°C-96°C, strax under kokpunkten.
Rör om i kannan innan du serverar! Det kraftfullaste och mest smakfulla kaffet bryggs först och lägger sig i botten av kannan.
Låt helst inte kaffet stå på värmning. Redan efter en halvtimme är kaffets smak och arom försämrad.

Ta hand om din kaffebryggare
Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren. Se till att detta töms så att inte nästa omgång kaffe blir dåligt.
Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.
- Värm aldrig bryggt kaffe, då förstör bitterämnen smaken. Drick hellre svalt.
- Se till att kaffebryggaren är rengjord.
- Kalka av kaffebryggaren regelbundet.
Smaklig kopp kaffe!