Kaffets väg från bär till kopp

 

Vad är kaffe? Hur kan olika kaffe smaka så olika?
Några av de frågorna besvarar vi här.

Kaffet - bönan som många älskar

Kaffet - bönan som många älskar

Kaffe är egentligen bär från kaffebusken som sedan rostas för att bli till kaffebönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen.

Själva kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick sedan spridning och nådde Sverige under slutet av 1600-talet där det från början såldes i små mängder på apoteken.  

Idag är Sverige ett av de länder som dricker mest kaffe i hela världen. 

 

Rostningen av kaffet sätter smaken

Rostningen av kaffet sätter smaken

Det är genom rostning av kaffebönorna som smaken kommer fram. Under denna process tappar bönorna i vikt, men ökar i storlek och blir spröda. Nästan allt vatten avdunstar och de ämnen som ger kaffet dess arom och smak frigörs.

Vid rostningen värms bönorna till ungefär 200 grader under åtta till tio minuter. Därefter kyls de så snabbt som möjligt. Rostningen är en viktig process som övervakas noga.
Rostas kaffet för mycket avdunstar en del av oljorna och bönorna bränns. Resultatet blir en bitter och frän smak, utan arom och fyllighet.

Rostas kaffet i stället för lite utvecklas inte alla oljor och kaffet blir för svagt.

Malningen av kaffet bestämmer typ av kaffe

Malningen av kaffet bestämmer typ av kaffe

Efter rostningen går bönorna vidare till malning.

Beroende på hur kaffet ska användas att bryggas med så behöver kaffet malas i olika malningsgrader. Det betyder att kaffet mals olika fint eller grovt.

Den finaste malningsgraden kallas turkisk. Därefter följer espressokaffe, automatmalet kaffe och finmalet kaffe, bryggmalet kaffe, presso- och perkolatormalet kaffe och slutligen kokmalet som är den grövsta malning av kaffet.

Självklart kan bönorna behållas hela och delas då in som kaffebönor eller espressobönor beroende på rostningsgrad.

Selectas kaffeskola med Andreas Staedler

Selectas Kaffeskola

Del 1 | Från plantage till kaffekopp

Lär dig ännu mer om kaffets ursprung, rostning och vad som gör att kaffe blir kaffe och smakar olika men alltid så gott!

Vår smakexpert, Andreas Staedler, bjuder på kunskap om kaffe i vår kaffeskola.

Läs mer här