Företagskultur på arbetsplatsen

Låt företagskultur bli prio i verksamheten

Hur ser företagskulturen ut i er organisation? Har ni en gemensam syn på vilka ni är och vad ni vill åstadkomma? De företag som lyckas knäcka koden och som förstår vikten av en gemensam kultur, har redan kommit en bra bit på vägen mot framgång. 

Jobbet ska kännas som hemma 
Synen på arbetsplatsen har förändrats. Förut var det lön och karriär som lockade mest. Nu är andra drivkrafter minst lika viktiga och allt fler attraheras av företag med en stark företagskultur och en tydlig identitet. Vi vill känna oss som hemma på jobbet och dela värderingar med företaget och de anställda. Därför blir företagets kultur ett strategiskt verktyg för att attrahera de mest intressanta kandidaterna. Men vad innebär det egentligen för företagen och hur kan man anpassa sig till det nya arbetsklimatet? 

Relationsbyggande kultur
Börja med att se över er organisation. Hur mår företaget? Finns det möjligheter att umgås och diskutera informellt mellan medarbetarna? Genom att skapa sammanhang som uppmuntrar till samtal och umgänge uppstår förutsättningar för en gemensam kultur. 

Trivsel och social samvaro på företaget

När någon på företaget fyller år bjuder vi på ”finfika”. Det är ett enkelt sätt att bygga företagskultur och se till att varje individ känner sig uppskattad.

VD, kommunikationsbyrå

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Be om offert

Är du intresserad av Selectas tjänster? Fylli det här enkla formuläret, så blir du inom kort kontaktad av oss, eller skicka ett email till nykund@se.selecta.com, eller ring oss på 0770-858585.

Ärende

Genom att skicka detta formulär, accepterar jag Selectas Privacy Policy

Företagskultur på arbetsplatsen

Kulturbyggande aktiviteter

Mat och dryck är viktiga redskap för att skapa och manifestera kultur, det underlättar och hjälper företaget att bygga en egen identitet.

Gör saker tillsammans
Ett annat sätt att stärka gemenskapen är att anordna kulturbyggande aktiviteter. Det kan vara allt från att laga mat tillsammans till att ha ett månatligt knytkalas, eller en gemensam beställning från en restaurang som alla uppskattar. Ni kan också låta alla hjälpa till att bidra till gemenskap – starta en trivselgrupp som får ansvar för att anordna aktiviteter eller fixa inredningen på kontoret. 

Umgås utanför jobbet
Umgänge utanför jobbet är också något som kan bidra till en starkare gemenskap. Olika kulturevent, restaurangbesök eller kurser utanför arbetet är exempel på sådana aktiviteter. Kulturen kan också bejakas genom att skapa en ”vi-känsla”, vilket kan ske med så enkla medel som att regelbundet bjuda in alla på företaget till en gemensam fikastund. I Sverige har vi en stark fikakultur och kaffet har blivit en sällskapsdryck som spelar en viktig roll i det sociala sammanhanget.

Knyta an till medarbetarna

Det främsta värdet i att satsa på en stark kultur är att våra anställda faktiskt vill vara kvar och växa med oss och att vi får mindre personalomsättning. För oss ligger den främsta utmaningen nämligen i att knyta till sig och att lyckas behålla de bästa medarbetarna.

VD, IT-bolag
Företagskultur på arbetsplatsen

Frukost varje morgon stärker gemenskapen

Många framgångsrika företag bjuder sina anställda och eventuella kunder och samarbetspartners på frukost varje morgon. Det är ett sätt att främja familjär kultur.

Det öppnar också för möjligheten att låta personer över hela företaget mötas under lättsammare former och utbyta erfarenheter med varandra. Något som kan leda till nya idéer och goda samarbeten. En liten ansträngning som i det långa loppet kan ge stora resultat.

Läs mer om hur företagskultur kan byggas och få fler tips i vår rapport "3 framgångsfaktorer för det nya arbetslivet". 

Klicka här för att ladda ner rapporten
Tips för bättre företagskultur

3 enkla sätt att bygga företagskultur

Det finns mycket ni kan göra för att bygga en gemensam företagskultur. Här sammanfattar vi våra bästa tips. 
 

  • Få folk att känna sig som hemma på jobbet. Var tydlig med vilka värderingar ni står för och hur det manifesteras i kulturen. 
     
  • Gör saker tillsammans. Ett riktigt bra och enkelt sätt att stärka gemenskapen!
     
  • Skapa en ”vi-känsla”. Det kan exempelvis ske genom att ni bjuder in till frukost eller fika regelbundet. 

Case

Vi har allt för ett gott arbetsliv

Kontakta oss för mer information