Vad är Fairtrade?

 

Läs vår intervju med Fairtrades generalsekreterare om hur allt startade en gång i tiden och hur du kan göra skillnad

  1. Startsida
  2. Hållbarhet
  3. Hållbara produkter
  4. Lär dig mer om Fairtrade
Fairtrades generalsekreterare berättar om hur Fairtrade startade

Fairtrade är en möjliggörare

Att motverka fattigdom och stärka odlares handlingskraft och inflytande är några av Fairtrades uttalade mål. Möt Hewan Temesghen, Fairtrade Sveriges generalsekreterare, som brinner för rättvisa.

Allt började egentligen när holländaren Frans van der Hoof reste till Mexiko på 1970-talet. Där märkte han hur svårt det var för de lokala och småskaliga kaffeodlarna att sälja sin skörd. Han samlade kaffeodlarna under kooperativet Uciri för att förbättra deras villkor och nå nya marknader.

- Frans van det Hoofs initiativ blev starten på det som idag går under namnet Fairtrade International. Fairtrade Sverige, som tidigare hette Rättvisemärkt, är en oberoende certifiering med ett uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors handlingskraft och inflytande.
Vi vill ha en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön, odlare och de anställda,
förklarar Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Fokus på morgondagens konsumenter

Hewan själv tillträdde som generalsekreterare för Fairtrade Sverige i slutet av 2016 med målet att Sverige ska bli bäst i världen på att konsumera Fairtrade-certifierade varor. Stort fokus ligger på morgondagens konsumenter.

- Glädjande nog har Fairtrade-märkningen 95 procents kännedom hos unga i åldrarna 15 - 34 i Sverige. Det visar att vi går en ljus framtid till mötes, säger Hewan.

Mänskliga rättigheter och miljöhänsyn är två viktiga kriterier för de producenter som väljer att satsa på en Fairtrade-certifiering. Det är förbjudet att använda skadliga bekämpningsmedel och det är viktigt att känsliga naturområden och hotade arter skyddas. När producenterna uppfyller kriterierna som skyddar både människorna och naturen skapas nya möjligheter.

- En odlare som är certifierad får tillgång till en större internationell marknad vilket ger ökad försäljning och tryggare försörjning. De får långsiktiga handelsavtal med garanterat minimipris vilket innebär att de inte blir lika sårbara om världshandelspriset går ner. Stabiliteten gör det lättare att försörja sig och då kan de låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta, säger Hewan.

Lokal utveckling tack vare premier

Vid försäljningen av en råvara får odlaren, utöver det garanterade försäljningspriset, en Fairtrade-premie som ska investeras i lokalsamhället och utveckla produktionen.

- Premierna går till lokala behov och beslutas gemensamt av odlarna som ett led i en demokratisk process. Vi har sett exempel där man investerat i en vattentank i närheten av en skola så att skolbarnen slipper gå och ta vatten från floden. Premien används även till investeringar i verksamheten, omställning till ekologisk produktion, utbildning och hälsovård. I Ghana har vi till exempel sett stipendier som går till odlarnas barn så att de kan studera, säger Hewan.

Vad kan jag göra som konsument?    

- Gör saker i din närhet, efterfråga Fairtrade-certifierade produkter på arbetsplatsen till exempel. Eller be din lokala butik att ta in ett större utbud av Fairtrade-certifierade produkter. I det stora hela är vi i Sverige medvetna konsumenter, men vi måste visa marknaden vad det är vi vill ha. Att köpa Fairtrade-certifierade produkter är ett av de bästa valen du kan göra, säger Hewan.

Det handlar i grund och botten om respekt för våra medmänniskor och att alla odlade och producenter har chans till ett drägligare liv.

- Martin Luther King sa en gång att du är beroende av halva världen innan du ätit upp din frukost. Hur kan det då komma sig att de som producerar maten vi älskar inte har råd att äta sig mätta. Fairtrade är ett enkelt, konkret och resultatinriktat sätt att göra skillnad för våra medmänniskor. Genom att handla Fairtrade visar du att du tror på människors lika värde, avslutar Hewan.

Sverige vill vara ett föregångsland för rättvis handel

Sverige vill vara ett föregångsland för rättvis handel

Idag finns det ungefär 2200 produkter som är Fairtrade-certifierade. Dit hör kaffe, kakao, blommor, bomull, juice, socker, te, hudvårdsprodukter, nötter, honung, godis och vin. Var sjätte banan, var tionde kopp kaffe och mer än varannan ros som säljs i Sverige idag är Fairtrade-certifierade.

Av allt kaffe och kakao som odlas i världen kommer 80–90 procent från småskaliga odlare med familjejordbruk. Därför ser Fairtrade det som en extra viktig uppgift att samla odlarna i kooperativ för att få större volymer, bättre förhandlingsvillkor och tillgång till en större marknad.

- Fairtrade är en möjliggörare och i Sverige vill vi vara ett föregångsland för rättvis handel. När vi som konsumenter väljer billiga varor, är det människorna i början på kedjan som får betala priset. Det är inte acceptabelt att människor far illa för att vi ska få billiga matvaror. Många av oss köper kaffe, te, godis eller frukt och det krävs inte så mycket för att flytta handen några decimeter i butikshyllan och göra ett bättre val, tycker Hewan.

Fakta

Fairtrade-kriterier som måste uppfyllas:

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor.
  • Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet.
  • Barnarbete och diskriminering motverkas.
  • Demokratin och organisationsrätten främjas.

Läs mer om Fairtrade på deras hemsida

Vill du också fika Fairtrade?
Kontakta oss så hjälper vi dig

Be om offert

Är du intresserad av Selectas tjänster? Fylli det här enkla formuläret, så blir du inom kort kontaktad av oss, eller skicka ett email till nykund@se.selecta.com, eller ring oss på 0770-858585.

Ärende

Genom att skicka detta formulär, accepterar jag Selectas Privacy Policy

Hör av dig till oss!