web tracking
Kontakta oss:0770 - 85 85 85
 • Kaffe från världens hörn
  olika sorter, smaker och leverantörer i vårt sortiment

  Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen. Med våra genomsnittliga tre koppar per person och dag blir det totalt 144 liter kaffe per invånare och år. 

  Kaffe kommer i olika sorter och smaker. Allt från malet och hela bönor till frystorkat kaffe och kaffekapslar. 
  Smaken och karaktären på kaffet får man fram genom att blanda olika sorters kaffe och genom att ge kaffebönan olika rostningar. 
  Vad föredrar du för kaffe? 

  Sök i vårt stora utbud av kaffe i vår webbutik eller läs mer om våra produkter i Beställ - vår sortimentskatalog.

  Vill du veta mer om hur kaffe blir till och vad en riktigt god macchiato egentligen innehåller?
  Fortsätt läsa så bjuder vi på lite fakta om kaffe.

  Rostningen av kaffet sätter smaken

  Det är genom rostning av bönorna som smaken kommer fram. Under denna process tappar bönorna i vikt, men ökar i storlek och blir spröda. Nästan allt vatten avdunstar och de ämnen som ger kaffet dess arom och smak frigörs.

  Vid rostningen värms bönorna till ungefär 200 grader under åtta till tio minuter. Därefter kyls de så snabbt som möjligt. Rostningen är en viktig process som övervakas noga. 
  Rostas kaffet för mycket avdunstar en del av oljorna och bönorna bränns. Resultatet blir en bitter och frän smak, utan arom och fyllighet. 

  Rostas kaffet i stället för lite utvecklas inte alla oljor och kaffet blir för svagt.

  Malning av kaffet bestämmer sorten

  Efter rostningen går bönorna vidare till malning. 

  Beroende på hur kaffet ska användas att bryggas med så behöver kaffet malas i olika malningsgrader. Det betyder att kaffet mals olika fint eller grovt. 

  Den finaste malningsgraden kallas turkisk. Därefter följer espressokaffe, automatmalet kaffe och finmalet kaffe, bryggmalet kaffe, presso- och perkolatormalet kaffe och slutligen kokmalet som är den grövsta malning av kaffet.

  Vårt sortiment är certifierat till över 70%

  I vårt sortiment har vi förutom en mängd alternativ av kaffesorter också några av de största leverantörerna. Vi arbetar aktivt med att hela tiden utöka vårt sortiment av certifierade kaffesorter. 

  Vår långsiktiga målsättning är att allt kaffe vi säljer ska vara certifierat. Kravet på ett brett sortiment kommer framför allt från våra kunder. Fler och fler företag gör nämligen aktiva val och efterfrågar certifierat kaffe. Idag består ca 73% av vårt sortiment av certifierat kaffe.

  Bryggtips för en riktigt god kopp kaffe

  Vattnet 
  Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Mjukt vatten är bättre än hårt. Mjukt vatten rinner långsamt genom kaffet och drar ut fler aromämnen. Har du hårt vatten kan du kompensera detta med en större mängd kaffe eller ett mörkrostat kaffe.
  Vattenhårdhet mäts enligt °dH-skalan (Grad deutscher Härte) och grovt räknat kan man säga att (med undantag för Malmö, Lund och Helsingborg som får sitt vatten från den drygt 80 kilometer långa dricksvattentunneln Bolmentunneln) Uppsalaslätten, Öland, Gotland och större delen av Skåne p.g.a. sin kalkrika berggrund har hårt vatten (10-20 °dH). Övriga landet har i varierande skala mjukt (2-5 °dH) eller medelhårt (5-10 °dH) vatten. 

  Kaffe 
  Kaffe är en färskvara. Använd alltid kaffet inom 8-10 dagar efter öppnandet, annars förlorar det mycket av sin smak och arom. Även en öppnad påse med hela bönor förlorar smak och arom inom en vecka eller två. Behåll därför all sorts kaffe i originalförpackningen och ställ den (gärna i kylen) i en lufttät burk med lock. Syret i luften bryter annars ner kaffets aromämnen. 

  Dosering/bryggtid 
  Dosera rätt. En liter vatten kräver cirka 12 strukna matskedar för att smaken ska komma bäst till sin rätt. 
  Kontrollera bryggtid och vattentemperatur. En bra bryggare brygger på ca 5-6 min, tar det längre tid dras bitterämnen ur kaffet och smaken blir sämre. För bästa smak bör vattentemperaturen vara 92°C-96°C, strax under kokpunkten. 
  Rör om i kannan innan du serverar! Det kraftfullaste och mest smakfulla kaffet bryggs först och lägger sig i botten av kannan. 
  Låt helst inte kaffet stå på värmning. Redan efter en halvtimme är kaffets smak och arom försämrad. 

  Kaffebryggare 
  Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren. Se till att detta töms så att inte nästa omgång kaffe blir dåligt. Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum. 
  Värm aldrig bryggt kaffe, då förstör bitterämnen smaken. Drick hellre svalt. 
  Se till att kaffebryggaren är rengjord.
  Kalka av kaffebryggaren regelbundet. 
  Att använda tratt med filter (så kallat "drop coffee") är underskattat och ett riktigt bra sätt att brygga kaffe på. Dosera lika många msk/kaffemått som antal koppar. Värm vattnet på spisen och lyft upp kastrullen vid kokpunkten. Om vattnet får koka för länge blir det syrefattigt och ger kaffet mindre smak. Häll vattnet i tratten i omgångar. Gärna försiktigt i cirkelformad rörelse.

  Kaffe, café latte eller macchiato? Vad innehåller kaffet du beställer?

  Här kan du se vad olika kaffedrinkar innehåller och hur mycket det ska vara av varje del. Kafferecept och dess olika delar skiljer sig ute i världen och till och med mellan olika områden inom vissa länder. Listan nedan är uppsatt enligt gängse recept som vi i Sverige vanligen skulle ha kallt de olika dryckerna.

  Diskussioner förekommer alltid kring mängden vatten i respektive dryck, men listan nedan är i första hand en ungefärlig redogörelse för hur du skulle fått produkten på ett bättre sorterat fik eller kaffehus.

  En annan sak att reda ut är hur apostroferna ska användas. Det hänger helt enkelt ihop med om namnen på dryckerna är italienska eller franska. Caffè (alltid med två f) är det italienska namnet på kaffe och därför ska "bakvänd" apostrof användas då du skriver om italienska kaffedrycker. Café är franska för kaffe och därför ska en "vanlig apostrof användas.

  Café au lait - Lika delar bryggkaffe och varm mjölk 
  Cafè latte - 1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk, lite eller inget skum. (Innehåller mer mjölk än vad cappuccino gör.) 
  Cafè mocha - Lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk, ev. vispgrädde 
  Cafè romano - Espresso med spiralformad citronskalsstrimla 
  Cappuccino - Lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum 
  Cappuccino chiaro - Cappuccino med mer mjölk 
  Cappuccino freddo - Cappuccino med is 
  Cappuccino scuro - Cappuccino med mindre andel mjölk 
  Corretto - Espresso med 2-3 cl grappa, sambuca, konjak eller annan sprit 
  Cortado espresso - Lika delar espresso och ångad mjölk
  Espresso - Liten mängd (3-4 cl) mörkt fylligt kaffe täckt av ett fast skum (crema)
  Ristretto - En espresso med halva mängden vatten, alltså en "stark" espresso...
  Doppio - Dubbel espresso 
  Cafè lungo - En espresso där man låtit dubbla vattenmängden gå genom kaffet (ca 6-8cl).
  På kontorsmaskiner (framför allt på vår kaffemaskin Ferrara) används ibland namnet Lungo när vi talar om en kopp kaffe som görs på nymalda hela espressobönor och där kaffet bryggs under tryck. Detta för att få fram en riktigt mustig och välsmakande kopp kaffe med en touch av Italien och crema på ytan, det läckra hasselnötsfärgade fina skummet som hamnar överst på ytan i koppen då vatten  pressas genom kaffepulver.
  Americano - En espresso i vilken man tillsätter ca 3cl varmt vatten.
  Espresso macchiato  (fläckad espresso) - Espresso med lite ångad mjölk på toppen. 
  Latte macchiato (fläckad mjölk) - motsatsen till Espresso macchiato: Varm mjölk med en skvätt espresso på ytan.
  Melange - Dubbel espresso med varm choklad toppad med skummad mjölk 

  Vanilla latte - Ångad mjölk samt espresso spetsad med vanilj