Tips för en riktigt god kopp kaffe

 

Att brygga en kopp kaffe är som ett konstverk. Det tar kort eller lång tid och smaken delar oss i olika läger. Men här kommer några tips på vägen om du väljer att brygga kaffet själv.

Det börjar med vattnet

Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Mjukt vatten är bättre än hårt.
Mjukt vatten rinner långsamt genom kaffet och drar ut fler aromämnen.
Har du hårt vatten kan du kompensera detta med en större mängd kaffe eller ett mörkrostat kaffe.

Vattenhårdhet mäts enligt °dH-skalan (Grad deutscher Härte) och grovt räknat kan man säga att (med undantag för Malmö, Lund och Helsingborg som får sitt vatten från den drygt 80 kilometer långa dricksvattentunneln Bolmentunneln) Uppsalaslätten, Öland, Gotland och större delen av Skåne p.g.a. sin kalkrika berggrund har hårt vatten (10-20 °dH).
Övriga landet har i varierande skala mjukt (2-5 °dH) eller medelhårt (5-10 °dH) vatten. 

 

Kaffe är en färskvara

Kaffe är en färskvara.

Använd alltid kaffet inom 8-10 dagar efter öppnandet, annars förlorar det mycket av sin smak och arom.
Även en öppnad påse med hela bönor förlorar smak och arom inom en vecka eller två. Behåll därför all sorts kaffe i originalförpackningen och ställ den (gärna i kylen) i en lufttät burk med lock. Syret i luften bryter annars ner kaffets aromämnen. 

 

Dosering och bryggtid

Dosera rätt. En liter vatten kräver cirka 12 strukna matskedar för att smaken ska komma bäst till sin rätt. 

Kontrollera bryggtid och vattentemperatur. En bra bryggare brygger på ca 5-6 min, tar det längre tid dras bitterämnen ur kaffet och smaken blir sämre.

För bästa smak bör vattentemperaturen vara 92°C-96°C, strax under kokpunkten. 
Rör om i kannan innan du serverar! Det kraftfullaste och mest smakfulla kaffet bryggs först och lägger sig i botten av kannan. 

Låt helst inte kaffet stå på värmning. Redan efter en halvtimme är kaffets smak och arom försämrad. 

 

Ta hand om din kaffebryggare

Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren. Se till att detta töms så att inte nästa omgång kaffe blir dåligt.
Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.

Värm aldrig bryggt kaffe, då förstör bitterämnen smaken. Drick hellre svalt.

Se till att kaffebryggaren är rengjord.

Kalka av kaffebryggaren regelbundet.

Att använda tratt med filter (så kallat "drop coffee") är underskattat och ett riktigt bra sätt att brygga kaffe på. Dosera lika många msk/kaffemått som antal koppar. Värm vattnet på spisen och lyft upp kastrullen vid kokpunkten. Om vattnet får koka för länge blir det syrefattigt och ger kaffet mindre smak. Häll vattnet i tratten i omgångar. Gärna försiktigt i cirkelformad rörelse.

Vill du ha en god lösning på jobbet?
Vi hjälper dig att hitta rätt.

Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort!

Vänligen...

Angående

Hör av dig till oss

  • Telefon

    0770-85 85 85

    måndag - fredag 08.00 - 17.00
    lördag - söndag Stängt

     

  • E-post

    Skicka oss ett mail

    Vi återkopplar till dig så snart vi kan under kontorstid.

     

  • Felanmälan

    Rapportera ditt fel

    Om något blir tokigt så hör av dig till oss. Vi besvarar ditt ärende under kontorstid.